Duvar örme malzemesi olarak kullanılan tuğla; kil, killi toprak ve kumun gerektiğinde
tuğla ve kiremit tozunun, su ile hamur hale getirilip kalıplanmasından sora kurumaya
bırakılır, kuruyan kalıplar 800 oC-1000 oC sıcaklıktaki fırınlarda pişirilerek elde edilen
malzemeye tuğla denir. Elde ediliş şekillerine ve özelliklerine göre çeşitleri mevcuttur.
ÇEŞİTLERİ
1. Harman Tuğlası (Adi Tuğla)
Günümüzde modern inşaat sektöründe az kullanılan, genellikle ekonomik olarak geri
kalmış ülkelerde kullanılan tuğlalardır. Adına adi tuğla ya da el tuğlası da denir. Hazırlanan
tuğla hamuru (kil, killi toprak, kum karışımı) el ile kalıplanıp açık havada kurutulup
pişirildikten sonra elde edilen tuğladır.
Özellikleri
El ile kalıplandığından, ölçüleri genellikle birbirini tutmaz ve dayanıklı değildir.
Genellikle piyasada dolu ve delikli harman tuğla diye iki şekilde satılır. Harman tuğla
(19x9x5 cm) ölçülerinde imal edilir.
2.Fabrika Tuğlası
Fabrika tuğlaları, tuğla hamurunun yüksek basınç altında preslenip, fırınlarda
pişirilmesiyle elde edilir.
Özellikleri
Normal ve modüler tuğlalar genelde yığma yapılarda, taşıyıcı duvarlarda kullanılan
malzemedir. Ebatları tuğlaların özelliğine göre değişkenlik gösterirler. Bazı tuğla ebatları
aşağıda verilmiştir:
- Fabrika tuğlaları, üretim şekillerine göre kendi aralarında da aşağıdaki gibi sınıflandırılır:
a. Normal tuğla: 190x90x50 mm
b. Modüler tuğla: 190 x 90 x 85 mm
c. Blok tuğla:
İnce blok tuğla 8.5x19x19cm
Normal blok tuğla 13.5x19x19cm
d. İzolasyon tuğlası:
İzolasyon tuğlası
24x14.5x23.5
29x19x23.5
24x24x23.5
e. Baca tuğlası:
Baca tuğlası
19x19x19
delik Ø 130
0 yorum:
Yorum Gönder