DUVAR...?


DUVAR:
Bir yapısının çevresini dış çevreye karşı koruyan ve yapının iç bölümlerini birbirinden ayırmaya yarayan, taş, tuğla v.b. gereçlerden yapılan veya örülen düzlem.


DUVAR ÇEŞİTLERİ:
Duvarlar kullanıldıkları malzemeye, taşıma durumuna ve yapıldıkları yere göre
sınıflandırılırlar.

A) Malzeme Çeşidine Göre Duvarlar:

1.Taş duvarlar
Taş duvarlar; taş ocaklarından                      

çıkartılan taşların, inşa edileceği yere
göre, (bahçe duvarı, temel duvarı) kuralına
ve tekniğine uygun örülmesiyle oluşan
elemanlardır.
Taş duvarlarda kullanılan taşların,
elde edilişlerine ve işlenme şekillerine
göre türleri vardır:

a-)  Moloz taş duvarlar

Taş ocağından çıkartılan taşların hiçbir işlem yapılmadan kullanılmasıyla oluşturulan duvar türüdür.
Harçsız moloz taş duvar (kuru duvar): Yük taşımayan bahçe ve çevre duvarları istinat duvarları fosseptik ve su kuyusu duvarları ile ağırlık duvarlarında uygulanır.
Harçlı moloz taş duvar: Temel, bodrum ve normal kat duvarlarında, çevre ve istinat duvarlarında uygulanır.
Moloz taş duvarlarda genel yapım kuralları şunlardır:
- 1 m2 duvar yüzeyinde 15 ten fazla taş bulunmamalı, eşit aralıklarla dağıtılmış en az iki bağlantı (kenet) taşı olmalıdır.
- Taş kalınlıkları 15 cm.den fazla olmalıdır
- Taş sıralarının üzerleri harçla tesviye edilerek düzeltilmelidir
- Taşların duvar içinde kalan tüm yüzeyleri harçla sarılmış
olmalı duvar yüzü sıvanacak ise köşeler ve kapı-pencere yanları tuğlayla örülmelidir
- Derz kalınlığı en fazla 4.00 cm. olmalı, oturtulan taşlar yerlerinden oynatılmamalı, bu yapılmışsa taş kaldırılıp yeniden temizlenip harç konulduktan sonra taş ıslatılıp yerine yerleştirilmelidir
- Taş yüzeyleri mümkün olduğunca birbirine dik ve görünen yüzeye dik 5.00 cm.lik kısmı düzeltilmiş olmalı, çukurluklar olmamalıdır. İç yüzeylerde derz kalınlığı 3.00 cm. yi geçmemelidir.
b-)  Kaba yonu taş duvarlar
Kaba yonu taş inşaat «Harçlı Moloz Taş İnşaat»ındaki esaslara uyulmak şartı ile yapılır. Kaba yonu yüzeyleri, sıra halinde, çeşitli boyuttaki dikdörtgen yüzeyli taşlarla karışık olarak veya çok kenarlı taşlarla mozaik şeklinde örülür.
Yüzeylerdeki kaba yonu taşların kargirle bağlantılarına dikkat edilecek ve yüzeye konan bir sıra taşın arkası duvarın bütün kalınlığında tamamlandıktan sonra üst sıranın örülmesine geçilecektir.
Taş aralarındaki derz yerlerinin genişliği bütün duvar cephesinde aynı ve en çok 2 cm. olacaktır.
Taşlar yerlerine konduktan sonra kalemle hiçbir düzeltme yapılmayacaktır.
Taşlar sıra halinde örüldüğü takdirde sıra aralarındaki yükseklik farkı dar taş sırasının 1/5 ini geçmemelidir.
Bir sıra ile ondan sonra gelen sırada birbirine en yakın olan derzlerin arasındaki uzaklık 10 cm. den az olmayacaktır.
Kaba yonu taş sıralarına mimari düşüncelerle yukarıda yazılanlardan farklı şekiller verilmesi gerektiği zaman projesine veya şartnamesine uygun olarak yapılacaktır. Çok köşeli taşlarla örülecek kargir yüzeylerinde birbirine yakın taşlarla arasındaki boyut farkı, görünüş güzelliğini bozmayacak oranda olacaktır.
c-) İnce yonu taş duvarlar
İşçilik ve maliyetinin yüksek olmasının yanı sıra estetik bakımdan güzel görünüş için bina cephelerinde uygulanan duvar türüdür.
İnce Yonu taş duvarlarda genel yapım kuralları şunlardır:
- İnce yonu taşların yatak ve yan yüzleri 15.00 cm. derinliğe kadar düzgün ve keskin doğrular şeklinde gönyesin de tesviye edilmelidir
- Taşların en küçük kenarı 20.00 cm.den az olmamalı,15.00 cm. derinliğe kadar kesit daralması ve görünen yüzeylerde çukurluk bulunmamalıdır. Görünen yüzeyler ya düz olmalı ya da en çok 2.00 cm. çıkıntılı “Sıklop Duvar” olmalıdır
- Derz kalınlığı, duvar boyunca 1.50 cm.yi geçmemeli taşlar duvarla iyi bağlantı yapmalıdır
- İki taş sırası arasındaki yükseklik farkı en çok 2.00 cm., en kalın ve en ince taş sıraları arasındaki fark da 4.00 cm.yi geçmemelidir
- Düşey derzler arasındaki uzaklık 10.00 cm.den fazla olmalıdır.  

d-) Kesme taş duvarlar.
Yapı alanına göre incelendiği zaman kesim işlemine uğratılan taşlar ile bir ölçü çerçevesinde uygulanan taş duvar tiplerinden birisi olarak dikkatleri çekmektedir. İki farklı uygulanış biçimi vardır.
• Kesme Blok Taş Duvarlar: Nadir olarak gördüğümüz ve aynı zamanda işçiliği son derece pahalı olan, kalınlık anlamında 1 cm’den daha ince olan kesme taş duvar tipidir.
• Kesme Blok Kaplama Taş Duvarlar: Kargir duvar üzerine örülen bir taş duvar tipi olarak dikkatleri çeker. Birbirine kenetli bir şekilde örülen ve kalınlık – yükseklik dengesi açısından yüksek boyutlar tercih edilen türlerdendir.
2.Tuğla duvarlar
Çeşitli şekil ve özellikteki tuğlaların; düşey derzleri üst üste gelmeyecek şekilde, değişik dizi ve örgü çeşitlerine göre, harçla örülen duvarlara tuğla duvarlar denir




3.Beton briket duvarlar

Beton briket duvarlar, içerisine kum, çakıl, tüf cürufu, bims (sünger taşı) gibi malzemelerin çimento ve suyla nemli kıvamda karıştırılıp, kalıplarda sıkıştırılması suretiyle elde edilen blokların, harçlı olarak örülmesinden oluşur.İskelet yapılarda yük taşımayan bölme duvar olarak uygulanır. Bazen de iki katı geçmeyen yığma yapıların duvarlarında uygulanır.
4.Gaz beton duvarlar
Gaz beton duvarlar; gaz beton bloklar kullanılarak örülen duvarlardır. Kolay kesilebilir olması, belirli seviyede yalıtımı sağlaması, rutubeti az çekmesi nedeniyle inşaat sektöründe tercih edilen duvarlardır.




B) Taşıma Durumuna Göre Duvarlar
Taşıyıcı duvarlar: Yük taşıyan duvarlardır ve yığma yapılarda kullanılır.
Bölme duvarlar: Yük taşımayan duvarlardır ve karkas yapılarda kullanılır.
C) Yapıldıkları Yere Göre Duvarlar
Dış duvarlar: Bina dış cephelerinde yapılan duvarlardır.
İç duvarlar: Bina iç cephelerinde mekanları bölmek için yapılan duvarlardır.
İŞLEVLERİ
Duvarların; binalarda taşıyıcı duvar ve bölme duvar olarak, fonksiyonları vardır. Yığma yapılarda örülen duvarlar, taşıyıcı bir duvardır ve kiriş, kolon, temel ve döşemeler gibi yük taşırlar. Taşıyıcı duvarlarda örgü malzemesi olarak, modüler tuğla ve blok yığma yapı tuğlası kullanılır. Duvarlar iskelet binalarda ise; yalnızca mekânları birbirinden ayırmak için bölme duvar olarak uygulanırlar. Blok tuğlalar, gaz beton bloklar ve beton (bims) briket duvarlar, binalarda bölme duvar elemanı olarak uygulanır. Ayrıca duvarlar, dış mekanla bağlantıyı kesen eleman olmalarından dolayı, dış etkilere (soğuk-sıcak, yağmur) karşı binayı da korurlar.

0 yorum:

Yorum Gönder