Deprem Nedeniyle Betonarme Yapılarda Oluşan Hasarlar

DEPREM
Yer kabuğu içindeki kırılmalar nedeniyle ani olarak ortaya çıkan titreşimlerin dalgalar halinde yayılarak geçtikleri ortamları ve yer yüzeyini sarsması olayıdır. Başka bir ifade ile anlatacak olursak; üzerine bastığımız, binalar inşa ettiğimiz toprak yüzeyini yerinden oynatan hatta inşa edilen binalara ve içindeki biz insanlara zararlar verebilen bir doğa olayıdır.

Tektonik Depremler

Levhaların (yerin alt katmanlarında bulunan kaya kütlelerin) birbirine basınç uygulamaları ve birbirlerini çeşitli yönlerde hareket ettirmeleri ile oluşan deprem türüdür. Türkiye’de oluşan depremlerin büyük bir kısmı tektoniktir.

Volkanik Depremler

Volkanik depremler, volkan patlamaları nedeniyle oluşmaktadır. Volkan patlamaları ise, yer altında bulunan lav dediğimiz yanıcı katı ve gaz kütlelerinden oluşan sıvının yer yüzüne çıkmak istemesinden dolayı gerçekleşmektedir. Lavlar yer altında bir yerden bir yere doğru akarken gaz sıkışmaları meydana gelmektedir. Bu sıkışmalar ise volkan patlamalarına sebep olmaktadır. Türkiye’de çok fazla aktif yanar dağ olmadığından volkanik deprem görülmemektedir.

Çöküntü Depremleri

Bu deprem türü, yer altında bulunan boşlukların tavanlarında bulunan toprağın yumuşaması ya da erimesi ile oluşan depremlerdir. Bu deprem türünde maden ocaklarında yapılan kazı çalışmalarının da olumsuz etkileri bulunmaktadır. Barajlar yapılırken bir fay hattına denk gelinmesi ve toprağın çökmesi ile deçöküntü depremler oluşabilir.

Tsunami

Deprem odağı denizlerin altında olan ve denizin içerisinde oluşmuş depremler sonucu meydana gelir Tsunami. Depremin olduğu denizde, dalgalar denizden kıyıya doğru oluşmaktadır. Dalga boyu o kadar yükselir ki kıyılarda çok büyük hasarlara sebep olabilir. Japonya’da gerçekleşen 1996 Tsunami depremi  bu duruma örnektir.

0 yorum:

Yorum Gönder